Piata imobiliara nu a murit: constructiile vor creste cu 70% pana in 2025

12th dec. 2014 Economie

Piata mondiala a constructiilor va creste cu 6.300 mld. dolari, adica 70%, in urmatorii 12 ani.

Raportul Constructiile Globale in 2025, sponsorizat de 24 de companii mari, arata ca sectorul constructiilor va reprezenta 13,5% din Produsul Intern Brut al lumii pana in 2025, impins de cresterea populatiei in tarile dezvoltate si de procesul de urbanizare.

„Urbanizarea este una dintre cele mai mari provocari pentru rasa umana. Cresterile din mega orasele lumii vin cu provocari majore pentru industria constructiilor si inginerie. Circa doua miliarde de oraseni sunt asteptati pana in 2050, ridicand probleme precum energia, apa, salubritatea, locuirea, birourile si transportul“, se arata in raportul scris de experti ai Global Construction Perspectives si Oxford Economics.

In timp ce doua treimi din constructiile globale vor fi concentrate in China, India si Statele Unite ale Americii, autorii noteaza ca activitatea din Asia emergenta va fi sustinuta de Vietnam, Indonezia si Filipine, pe care le denumesc noii „Tigrii Asiatici“.

„Chiar daca China este departe de a deveni o economie dezvoltata… aceasta provocare nu reduce importanta ei ca piata de constructii imensa si cu o dezvoltare rapida. Totusi deschide oportunitati pentru o noua generatie de «Tigrii Asiatici» care vor ajuta la propulsarea cresterii regionale“, mai descrie raportul.

Autorii studiului evidentiaza Indonezia drept „poate cea mai dinamica“ dintre noii Tigrii, si prognozeaza ca piata de constructii a acestei tari va inregistra o crestere medie anuala de peste 6%, pana in 2025.

„Indonezia va deveni a treia cea mai mare piata rezidentiala a lumii dupa numarul de locuinte noi pe care trebuie sa le construiasca in fiecare an, putin peste media din Statele Unite. Coridoarele economice cheie ale Indoneziei sunt concentrate pe cresterea sectoarelor industriale si pe construirea infrastructurii necesare sustinerii cresterii economice“, spun acestia.

Intre timp, specialistii mai mentioneaza ca Vietnam si Filipine vor inregistra cresteri medii anuale de 5%. „Atat Vietnam, cat si Filipine vor beneficia de fluxuri comerciale largite cu China si economiile vecine, precum si de nevoia de investitii in capacitati de productie si infrastructura, pe masura ce nivelul de dezvoltare economica se imbunatateste“, mai arata raportul.