O invenţie românească revoluţionează domeniul construcţiilor: beton din sticlă de cobalt

22nd apr. 2015 Constructii, Stiri si noutati

Invenţia constă în utilizarea deşeurilor de sticlă în compoziţia betonului. Noul material a fost inventat de o clujeancă. Ea a dorit să valorifice materiale reciclabile şi să creeze piese de mobilier pentru interior şi exterior, rezistente şi atractive. Pentru betonul din sticlă de cobalt, Ofelia Corbu a primit numeroase premii în străinătate.

Inventatoarea noului material de construcţii a absolvit acum 20 de ani Facultatea de Construcţii. Recent şi-a dat doctoratul la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar pentru lucrarea de diplomă a creat un nou tip de beton, din deşeuri de sticlă, unic în România.

Specialiştii cred că betonul creat de Ofelia ar putea deveni materialul de construcţie tot mai utilizat în următorii ani.

Pentru noul material, Ofelia Corbu a folosit sticlă de cobalt de la o fabrică din Cluj şi câteva tone de ciment. În comparaţie cu betonul obişnuit, invenţia clujencei are multe avantaje. Se poate utiliza la pardoseli, pentru că este impermeabil, la placări exterioare pentru că e rezistent la îngheţ – dezgheţ şi este foarte rezistent la uzură datorită compoziţiei lui.

Pentru realizarea betonului din deşeuri de sticlă, Ofelia Corbu a muncit patru ani. Invenţia a fost brevetată anul trecut şi a fost premiată la saloanele de inventică din Croaţia, Republica Moldova şi Coreea.

Sursa : http://stiri.tvr.ro/