Taxa pe stalp umfla factura la energie

12th dec. 2014 Economie

Aplicarea taxei pe constructiile speciale va scumpi curentul cu 1-2% in 2015. Liberalizarea pietei va atrage majorari suplimentare.

Intens criticata de oamenii de afaceri, taxa pe stalp se aplica de la inceputul acestui an. Printre companiile care trebuie sa o achite se numara si cele energetice. Numai ca plata taxei inseamna costuri suplimentare pentru producatorii si furnizorii din sector.

Costuri justificate

Drept urmare, acestia vor incerca sa le transfere in spatele consumatorilor, iar autoritatile vor da curs solicitarilor. „Toate costurile justificate trebuie recunoscute in tarifele finale. Deocamdata, nicio companie nu a solicitat recunoasterea in tarife a taxei pe stalp, prin urmare nu stim ce impact va avea acest lucru la nivelul consumatorului final. Noi estimam undeva la 1 – 2%”, a declarat ieri, intr-o conferinta, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, citat de Agrepres.

In plus, consumatorii vor scoate mai multi bani din buzunare si ca urmare a liberalizarii pietei de energie. Potrivit acestuia, de la 1 iulie 2014, procentul de energie de pe piata libera va fi de 30%, iar de la 1 ianuarie 2015 de 40%.

Estimari nerealiste

Guvernul nu a estimat corect impactul pe care taxa pe stalp il va avea asupra companiilor sau bugetului. Declaratiile depuse pentru impozitul pe constructiile speciale insumau, luni, aproximativ un miliard de lei, valoare dubla fata de suma prevazuta in buget.

In plus, pentru societati de stat ca Nuclearelectrica, valoarea taxei pe stalp ajunge la 89 de milioane de lei, in conditiile in care, in 2013, profitul producatorului fost de 85 de milioane de lei. Nivelul ridicat este determinat de faptul ca valoarea impozabila a reactoarelor nucleare de la Cernavoda este foarte mare.